Kurs przygotowujący do zawodu CUKIERNK oferuje możliwość zdobycia praktycznych i teoretycznych umiejętności, które przydadzą się w przyszłej pracy. Jest to idealna okazja dla osób, które lubią gotować, ale też mają w sobie nutkę kreatywności – podczas tworzenia efektownych i estetycznych dekoracji można rozwinąć swoje zdolności manualne i wyobraźnię.

 

Możliwości zatrudnienia:

Osoba z dyplomem cukiernika, jaki otrzyma po ukończeniu kursu, może znaleźć pracę w miejscach takich jak między innymi:

  • piekarnie,
  • cukiernie,
  • restauracje,
  • hotele,
  • sale bankietowe,
  • firmy zapewniające catering.

Współpracujemy z siecią piekarni – dla najlepszych kursantów możliwość zdobycia pracy od razu po zakończeniu kursu! Każdy uczestnik otrzyma też informację o firmach, które mogą poszukiwać pracowników na stanowisku cukiernik.

 

Zakres kursu:

  • Pieczenie ciast, tortów i muffinek.
  • Dekoracja wyrobów cukierniczych.
  • Wypieki śniadaniowe (m.in. croissanty, drożdżówki, bułki słodkie).
  • Przekąski na bazie ciasta kruchego.
  • Techniki produkcji czekolady (mlecznej, białej, deserowej) i tworzenie dekoracji z czekolady.
  • Tworzenie dekoracji z masy cukrowej – różne tematyki (m.in. ozdoby na urodziny, wesela, chrzciny, komunie; motywy zwierzęce; motywy kreskówkowe).
  • Przygotowanie kremów do ciast i deserów.
  • Przygotowywanie musów czekoladowych i owocowych.
  • Przygotowanie i dekoracja deserów lodowych.

W trakcie trwania kursu zapewniamy:

zajęcia teoretyczne  podczas których uczestnicy kursu poznają techniki powstawania różnorodnych wypieków cukierniczych – różnorodne przepisy oraz wskazówki teoretyczne od profesjonalnych cukierników. Kursanci otrzymają również podręczniki z przepisami, które przydadzą się im podczas zajęć praktycznych oraz w dalszej pracy;

zajęcia praktyczne, podczas których uczestnicy sprawdzą w praktyce wiedzę zdobytą podczas wykładów; poznają sekrety wypiekania ciast, tortów, przygotowywania musów, kremów i wielu innych deserów. Oferujemy wiele zajęć manualnych, podczas których kursanci będą ćwiczyć wykonywanie estetycznych dekoracji z czekolady oraz masy cukrowej.

Wszystkie zajęcia prowadzone są przez cukierników z wieloletnim doświadczeniem, pracujących w prestiżowych restauracjach lub cukierniach.

 

Czas trwania kursu 60h

  • Do wyboru grupy wieczorowe lub weekendowe.
  • Zapewniamy  elastyczny grafik zajęć! (możliwość połączenia kursu z pracą)

Po ukończeniu kursu, każdy z uczestników otrzyma oficjalny certyfikat ukończenia kursu – dokument polepszający sytuacje uczestników na rynku pracy!

Uczestnicy otrzymają również podręczniki z przepisami – przydatne w przyszłej pracy.